Tailoring

   
 

BESPOKE: Το πατρόν με το οποίο κόβεται το ρούχο προέρχεται από τις μετρήσεις του πελάτη και υπάρχουν πάνω του οι γραμμές κατασκευής και τα μέτρα του πελάτη. Συνήθως επιλέγεται ως μέθοδος κατασκευής η 1) FULL CANVAS ή 2) HALF CANVAS.

MADE TO MEASURE: Το πατρόν με το οποίο κόβεται το ρούχο προέρχεται από ένα διαστασιολόγιο που ακολουθεί τον μέσο όρο. Αφού γίνει η επιλογή του σωστού μεγέθους, γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις κατά την διάρκεια της πρόβας για να ακολουθήσουμε την γραμμή του
σώματος. Συνήθως επιλέγεται ως μέθοδος κατασκευής η 3) FUSED FRONTS αν και δύναται να χρησιμοποιηθεί και οποιαδήποτε από τις άλλες δύο.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Αναφέρονται στην εσωτερική κατασκευή του σακακιού, στο σασί δηλαδή του ρούχου. Είναι το κομμάτι εκείνο που βρίσκεται κάτω από το ύφασμα και που όταν μπει η φόδρα και κλείσει το σακάκι δεν είναι ορατό σε εμάς. Έχει όμως να κάνει με την υποστήριξη του ρούχου και με το κράτημα της φόρμας του σε βάθος χρόνου. Υπάρχει η χειροποίητη μέθοδος και η βιοτεχνική.

FULL CANVAS METHOD:
Είναι η μέθοδος στην οποία το μπροστινό έχει εσωτερικά ντουμπλαριστεί με ένα στρώμα καναβατσότριχας,που δίνει στιβαρότητα στο ρούχο και αντοχή στο χρόνο. Να σημειωθεί ότι η καναβατσότριχα δεν είναι κολλητικό και ότι ράβεται στο χέρι στην ανάποδη πλευρά του υφάσματος.


LIGHT FUSIBLE & FULL CANVAS METHOD:
Συνήθως περνάμε την καναβατσότριχα χωρίς να έχουμε κολλήσει το μπροστινό. Είναι πάντως δυνατό αν θέλουμε έξτρα ντουμπλάρισμα στο ρούχο μας, να το κολλήσουμε πρώτα εσωτερικά με ένα ελαφρύ κολλητικό εξαιρώντας την περιοχή του πέτου και μετέπειτα εφαρμόζοντας την καναβατσότριχα στο ρούχο,κανονικά όπως παραπάνω.
 

  

PADDED LAPEL METHOD:
Στην σχετική μέθοδο ντουμπλάρεται με καναβατσότριχα μόνο η περιοχή του πέτου. Έχει προηγηθεί η εφαρμογή κολλητικού στο σώμα, στο οποίο όμως έχει εξαιρεθεί η περιοχή του πέτου.

FUSED FRONT METHOD:
Είναι η βιοτεχνική μέθοδος στην οποία εσωτερικά δεν υπάρχει καθόλου καναβατσότριχα, παρά μόνο κολλητικό σε όλο το ρούχο, ακόμα και στην περιοχή του πέτου.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραπάνω μεθόδους, εφαρμόζεται το κομμάτι στήθους, που αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα καναβατσότριχας, ενωμένα μεταξύ τους και καλύπτεται από ένα τέταρτο στρώμα πολύ τρυφερό, το λεγόμενο πλαστρόν. Το κομμάτι στήθους μπαίνει για να ενισχύσει την περιοχή του στήθους και να υποστηρίξει τους ώμους.

INFO:
Συγκεκριμένα μέρη του σακακιού που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης, όπως ο κάτω γιακάς (κολάρο) και το κομμάτι του στήθους (πλαστρόν) ,γίνονται με τις παραδοσιακές τεχνικές ανεξαρτήτως με της μεθόδου που έχει επιλεγεί. Έτσι το κολάρο γίνεται από ειδική
καναβατσότριχα κολάρου πάνω σε ολόμαλλη τσόχα (μελτόν). Αντίστοιχα το πλαστρόν γίνεται από διαφορετικές καναβατσότριχες που τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη και ενώνονται με γαζί κλάπα στο χέρι. Έτσι πολλαπλά στρώματα ενώνονται και γίνονται ένα σώμα, δίνοντας στο σώμα καθαρή γραμμή και υποστήριξη που αντέχει στο χρόνο.
Επίσης ορισμένα σημεία του ρούχου που χρειάζονται ακρίβεια κατά την διάρκεια του ραψίματος, όπως για παράδειγμα το μανίκι, ράβονται πολλές φορές στο χέρι με πισωβελονιά, δίνοντας μεγάλη αντοχή αλλά και ελαστικότητα. Άλλη τέτοια ραφή είναι το πίσω καβάλο στο παντελόνι.
Μην διστάζετε να ρωτήστε τον ράφτη σας ποια συστήματα πατρόν (σχολές) χρησιμοποιεί. Αν είναι γνώστης του αντικειμένου θα είναι σε θέση να σας απαντήσει.
 
 
 

Θεσσαλονίκη, Σαρανταπόρου 17 (1ος όροφος), Τ.Κ. 54640, Τηλ.: 6944 676887